Klára Hájková - celoživotní vzdělávání


Přejdi na obsah

Mořský koktejl jednoduchý

Recepty

Vánoční papáníčko by nemělo být jen o tom, aby toho bylo hodně. Vánoční papáníčko by také mělo být slavnostní a takové, jaké se neobjevuje na stole každý den. Tím nemyslím tradičního kapra, to je spíš škoda, že se ve většině domácností objevuje na stole opravdu jen jedenkrát za rok. Tím spíš, že to není ve srovnání s mořskými rybami nikterak drahá záležitost.

Ani za sváteční menu nemusíte utratit zrovna majlant. Stačí jen troška fantazie a parádní dlabanec může být na světě.
Dnes vám nabízím tip na sváteční předkrm v italském stylu, který, jak určitě víte, podáváme ještě před polévkou. Příprava je velmi jednoduchá.
A také připomínám, že předkrm má naladit chuťové pohárky a připravit naše tělo i mysl na následující chody, takže bychom po něm neměli mít pocit, že jsme nacpaní k prasknutí.




Co budeme potřebovat (rozpis je pro 3 osoby):

Mořský koktejl - můžeme koupit již zamražený, ale vážený je lepší cca 200 g
1 lžíci olivového oleje
1 citrón
hrstku lněných semínek
několik snítek bazalky
několik snítek čerstvé petrželové natě
sůl, pepř
špetka tymiánu

Nejdříve si na suché pánvi - ideálně ve voku - opražíme lněná semímka. Že jsou semínka již opražená, poznáme podle toho, že začnou vonět a budou nám z pánve "vyskakovat". Semínka vysypeme na talířek a uschováme. Pak nalijeme do pánve olej, vložíme mořský koktejl a několik minut restujeme. Poté přidáme špetku týmiánu, osolíme a opepříme a ještě chvíli prohříváme.
Na předkrmový talíř naservírujeme mořské plody, ozdobíme měsíčkem citrónu, snítkou bazalky a petržele, posypeme lněnými semínky a podáváme.

Čerstvou bazalku si musíme koupit, ale čerstvou petrželovou nať získáme i v prosinci velmi jednoduše. Ideální je kořenová petržel z farmářského trhu, většinou se prodává se zbytky zelených natí. Jednoduše tuto část odkrojíme tak, aby celý zkrojek i s natí držel pohromadě. Odstraníme zaschlé nebo jinak poškozené výhony, ponoříme skrojek do vody, například do kelímku od jogurtu, nebo malé mističky a umístíme na světlo při pokojové teplotě. Vodu podle potřeby doléváme. Za pár dni nám vyrostou nové zelené výhonky, které můžeme pokrájené sypat do polévek nebo použít na ozdobu pokrmů :))

Jo a málem bych zapomněla na rady pana sklepmistra: jelikož se jedná o předkrm, je vhodné i šampaňské, tedy správně šumivé víno, my jsme testovali Prosecco. Ale pan sklepmistr doporučuje suché bílé víno, např. Sauvignon s minimem cukru a kyselinky :))


zpět na Recepty
zpět na hlavní stránku



Nabízím | Novinky | Akce | Proč právě se mnou | Kontakt | Ceník | Podmínky | Fotogalerie | Vod fšeho kousek | Ukázky cvičení | English Corner | Recepty | Mapování stránky


Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku