Klára Hájková - celoživotní vzdělávání


Přejdi na obsah

Pohankové placičky

Recepty

80 g pohankové mouky
80 g mletého kokosu
80 g pražených vloček
120 g másla
3-4 lžíce medu nebo 150 – 170 g cukru – záleží na kyselosti použitého ovoce
Trošku soli
Ovoce (kousky švestek, vypeckované mirabelky, třešně nebo višně, možno také rozinky nebo různé druhy kandovaného ovoce - jen musíme mít na paměti, že kandované ovoce je dosti sladké)
Kousky hořké čokolády
Sekané oříšky (buráky, vlašské atd. ….)
Špetka skořice, možno i mletý kardamon, oboje nás v zimě zahřeje.



Smícháme všechny sypké přísady, přidáme rozměklé máslo, zahřátý med nebo cukr, ovoce, kousky čokolády, oříšky, případně koření a zpracujeme v těsto. Můžeme si pomoci kuchyňským robotem. Vzniklá hmota by měla být pevnější, mazlavější konzistence.

Na plech dáme pečící papír, který lehce pomastíme (pro jistotu). Polévkovou lžící vykrajujeme kousky hmoty a na plechu je uhladíme do malých placiček. Počítejte s tím, že placky pečením trochu nabydou. Celá práce jde lépe, pokud lžíci namáčíme do studené vody.

Placičky pečeme cca 17-20 minut na 170 stupňů C. V okamžiku, kdy placičky začínají lehce zlátnout, plech vyndáme, ale placičky hned nesundaváme, jen kulatým nožem opatrně posuneme a počkáme až úplně vychladnou a poněkud ztvrdnou. Bezprostředně po upečení jsou měkké a mohly by se nám rozpadnout.

Vydrží docela dlouho, pokud je hned nesníme. Mohou být alternativou ke klasickému vánočnímu cukroví.

Pohankovou mouku si můžeme umlít sami/y doma na kuchyňském robotu z celé loupané pohanky .

Drink tip: černý čaj s citrónem, svařené víno


zpět

Nabízím | Novinky | Akce | Proč právě se mnou | Kontakt | Ceník | Podmínky | Fotogalerie | Vod fšeho kousek | Ukázky cvičení | English Corner | Recepty | Mapování stránky


Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku