Klára Hájková - celoživotní vzdělávání


Přejdi na obsah

Ruská hořčice - Letní hlávkový salát s vejcem

Recepty

Ďábel nenosí Pradu, ďábel nosí ruskou hořčici.
Máme tu dobu grilování a zahradních slavností a k tomu se hodí nějaká pikantní neobvyklá pochutina. Tak třeba doma vyrobená ruská hořčice. Přišla jsem k ní jak panna k dítěti.
To bylo tak. Jednou takhle se rozevřela nebesa, zjevil se mi Anděl Páně a řekl: "vstaň, nalezni prodejnu s ruskými potravinami, zakup hořčičné semínko mleté a udělej dle návodu pochutinu pro manžela svého božskou..."
Dokážu si představit, co si teď o mě myslíte .... Ale bez obav, prostě jsem jen tak šátrala po internetu, až jsem se dostala k diskuzím o ruské hořčici. A vzhledem k tomu, že ruskou hořčici je potřeba dávkovat velmi opatrně, nebyl to Anděl Páně, kdo mi ji vnuknul, ale spíš někdo s energiemi ze spodnějších, pekelných pater, než z nebes. :)


Jak tedy ruskou hořčici vyrobit doma?

Potřebujeme :
Pokud nemáme azbestová ústa a zažívací trakt, nemá smysl dělat hořčici z celého balíčku o váze 200 g. Příliš dlouhé skladování by hořčici jen zvětralo a snížilo její pálivost. Takže stačí:
1/2 balíčku mleté hořčice,
20 g cukru,
9 g soli,
200 ml vody,
15 - 20 ml rostlinného oleje,
7 ml octa,
2 bobkové listy,
několik kuliček černého pepře,
malou šroubovací skleničku o obsahu 150 ml.


Postup:

Cukr, sůl, ocet, černý pepř a bobkový list svaříme v 200 ml vody. Necháme vychladnout alespoň na 60 stupňů. Mezitím vložíme do misky hořčičnou moučku, zalijeme vychladlým, ale teplým roztokem, přidáme olej a vymícháme do hladké kaše. Směs přendáme do šroubovací skleničky, necháme úplně vychladnout a pak uzavřeme a ponecháme alespoň jeden den v místnosti s pokojovou teplotou zrát.
Nedoporučuji směs ochutnávat ihned po umíchání, je dobrá asi jako ve vodě rozmíchaná sádra obarvená okrovou barvou. Ale druhý a další dny buďte opatrní. Přesto, že se mi dostalo varování, zkusila jsem druhý den otestovat půl kávové lžičky a měla jsem pocit, že mám v krku propálenou díru až do zátylku.


Letní hlávkový salát s vejcem

Ruská hořčice není pro mnohé samostatně poživatelná, ale v kombinaci s jinými pochutinami určenými k přípravě dipů a dresinků je vynikající. Takže ještě jeden recept na přípravu letního salátu:

Pro 4 osoby potřebujeme:
1 hlávkový salát,
4 vejce,
Šťávu z jednoho citrónu,
1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice,
1 polévkovou lžíci olivového oleje pro přípravu studených jídel (je jemnější a lze ho získat v prodejnách řeckých potravin), ale postačí i obyčejný,
1/2 lžičky domácí ruské hořčice,
pražená slunečnicová, sezamová nebo jiná semínka či kešu oříšky,
sůl, pepř, cukr.

Hlávkový salát rozebereme na lístky, důkladně opereme a necháme okapat. Mezitím si připravíme zálivku : smícháme šťávu z citrónu, plnotučnou hořčici, ruskou hořčici, olivový olej a podle chuti přisolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.
Vejce uvaříme natvrdo.


Okapaný salát natrháme na kousky do větší mísy, přidáme 2/3 zálivky a důkladně promícháme. Poté směs rozdělíme na servírovací misky, přidáme oloupaná a na čtvrtiny nakrájená vejce a přelijeme zbylou zálivkou. Nakonec posypeme praženými semínky nebo oříšky.

Vine-tip : Müller Thurgau polosladký, ideálně z Vinařství Bartoník, Mikulčice, ročník 2015


zpět na recepty

zpět na hlavní stránku




Nabízím | Novinky | Akce | Proč právě se mnou | Kontakt | Ceník | Podmínky | Fotogalerie | Vod fšeho kousek | Ukázky cvičení | English Corner | Recepty | Mapování stránky


Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku