Klára Hájková - celoživotní vzdělávání


Přejdi na obsah

Srnčí hřbet na způsob biskupského chlebíčku

Recepty

Srnčí hřbet na způsob biskupského chlebíčku

Krásné podzimní dny plné barev vybízejí k procházce přírodou. Nicméně není každý den posvícení a podzimní dny mohou také způsobit mnoho nastuzení, nepříjemné nachlazení a úbytek energie při nepřiměřené zátěži.
Moudří lidé doporučují s příchodem chladného období se zklidnit, zalézt do tepla svých doupat, zapálit vonnou svíčku, povídat si s přáteli…

A k tomu setkávání patří dobré papáníčko. A protože k podzimu patří dýně všeho druhu a tvarů, přidávám recept na dýňový moučník :

Co budeme potřebovat:
3 vejce
120 g polohrubé mouky
120 g pískového cukru
120 g dýně nakrájené na malé kousíčky
100 g změklého tuku
100 g rozinek
100 g sekaných ořechů nebo mandlí
1/2 balíčku prášku do pečiva
Špetka skořice
8 zrnek kardamonu
2 hřebíčky
2 lžíce rumu
1 lžičku medu
Šťávu z 1 citrónu
1 tabulku čokolády na vaření
Tuk na vymazání formy
Hrstku strouhanky nebo hrubé mouky


Den předem si připravíme dýni takto:
Kardamon a hřebíček nasucho orestujeme a roztlučeme na prášek v hmoždíři. Nadrobno nakrájenou dýni vložíme do vroucí vody a necháme 1 minutu povařit, vyndáme na cedník a necháme okapat a vychladnout. (vodu, ve které se dýně vařila, nevyléváme, ale necháme si na případnou dýňovou polévku). Mezitím si připravíme marinádu tak, že smícháme koření, med, rum a citrónovou šťávu. Do směsi vložíme dýni, půl dávky ořechů a rozinky a necháme přes noc. Dýně s rozinkami nasaje marinádu a způsobí to, že moučník není uvnitř suchý, ale naopak krásně vláčný.
Vlastní srnčí hřbet upečeme takto:
3 žloutky smícháme postupně s cukrem a rozpuštěným máslem. Odděleně smícháme kypřící prášek s moukou. Ze tří bílků připravíme sníh, který střídavě s moukou zapracujeme do těsta. Nakonec přidáme dýni s rozinkami i s marinádou a polovinu celkového množství ořechů. Vlijeme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme před tím vymazali rozpuštěným tukem a vysypali strouhankou nebo hrubou moukou. Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut.
Po upečení vyndáme buchtu z formy a necháme vychladnout. Poté si rozehřejeme čokoládu s troškou vody a přidáme druhou lžíci rumu. Směs dobře rozmícháme a naneseme na buchtu. Čokoládová poleva by měla být hustá tak, aby se dala snadno roztírat, ale aby nám neztékala. Nakonec srnčí hřbet posypeme zbytkem ořechů a necháme polevu ztuhnout.

Tentokrát neuvádím vine-tip, ačkoliv by se zajisté našlo vhodné víno sladšího charakteru, které by moučník doplňovalo. S odkazem na studené podzimní dny a prevenci nachlazení doporučuji zázvorový čaj s citrónem a medem (a třeba s troškou rumu :))

zpět na recepty
zpět na hlavní stránku

Nabízím | Novinky | Akce | Proč právě se mnou | Kontakt | Ceník | Podmínky | Fotogalerie | Vod fšeho kousek | Ukázky cvičení | English Corner | Recepty | Mapování stránky


Zpět na obsah | Zpět na hlavní nabídku